“Als alle parasols uit staan heb je hier echt een vakantie gevoel”

DSC04404We ontmoeten Ben Akerboom en Wil van den Berg die buren zijn op één van de drie flats op de Schelpenhof voor 55+ bewoners. De appartementen zijn voorzien van veel ‘high-tec’ snufjes en zee-kunst. In de centrale hal van alle drie de flats hangt een speciaal ontworpen informatiebord met een door de bewoners zelf verzonnen spreuk. Bij Ben en Wil staat erop: “het spel der golven in eb en vloed”. Ook hebben de drie blokken aan de buitenkant een kunstobject in de vorm van een dobber. Alle bewoners staan via een intercom met elkaar in verbinding. Via dit systeem kunnen ze zelfs boodschappen bestellen, al is dit voor veel mensen te ingewikkeld en wordt er weinig gebruik van gemaakt. Er is een gezamenlijke ruimte voor de activiteiten met de naam ‘dolf-fijne (n) huis’ maar we hebben een afspraak bij Wil van den Berg thuis.

Waar komt U oorspronkelijk vandaan?
“Ik kom uit Scheveningen Duindorp, de woningen uit mijn straat zouden een paar jaar later gesloopt worden. Toen las ik een advertentie van Centraal Wonen in Leidschenveen. Dat leek me heel leuk, het idee was om met bewoners van alles samen te doen. Ik had er veel zin in en heb daar ook een woning gekregen. Ik heb daar zes jaar gewoond, maar de laatste drie jaar was het niet leuk wonen. Er is veel onenigheid geweest en Centraal Wonen ging ter ziele. Daarna ben ik hierheen verhuisd.” “Ik heb nog wel contact met mensen daar. Iedereen woont nu zelfstandig en doet niets meer samen met buren. De tuin is opgedeeld en het is een gewone straat geworden.“

Hoe heeft U elkaar leren kennen?

“Ik kende Ben al als opzichter bij Centraal Wonen. Sinds ik hier woon hebben we elkaar op een andere manier leren kennen. Ben heeft me geholpen toen ik mezelf buiten had gesloten. Mijn hond, mijn mobiel en mijn sleutels lagen binnen en ik stond buiten. Ben heeft me geholpen en daarna hebben we over van alles gepraat. Ben staat me met raad en daad bij als ik ergens mee zit. Hij geeft wat info en les met de computer. Ik bel rustig om 10 uur ’s avonds via de intercom dat de computer het niet meer doet.”

Ondernemen mensen in het seniorenblok veel activiteiten met elkaar?

“De voorzitter van de bewoners commissie, Hans, vroeg twee jaar geleden of ik de koffieochtenden wilde verzorgen, en dat heb ik gedaan. Van het een komt het ander. En zo organiseer ik samen met de buurvrouw Petra Bontje uit ons blok hier allerlei activiteiten voor de mensen van onze flats. We organiseren bijvoorbeeld inloopmiddagen, klaverjassen, kaarten maken en eens in de maand een eetavond. Ieder jaar organiseren we een barbecue. Tevens willen we graag beginnen met tekenen en schilderen, hier zoeken we nog iemand voor. Er komen helaas wel vaak dezelfde mensen naar de activiteiten. Veel mensen willen of durven niet, en zijn erg op zichzelf. Sommigen kunnen ook niet komen omdat ze niet goed ter been zijn.“

Bent U tevreden met de contacten in het seniorenblokje?

“Ik heb leuke contacten opgedaan door mijn activiteiten. Ik ga op bezoek als mensen ziek zijn en met verjaardagen krijgen ze een kaartje in de bus. Veel mensen kennen mij, dus ik maak veel praatjes in de buurt, dat vind ik heel leuk. Ook door het uitlaten van mijn hond ken ik veel mensen.”

En ook tevreden over het wonen hier?
“Ja, in de zomer als alle kleurige parasols uit staan heb je hier echt een vakantie gevoel en geniet ik ook van de eenden en zwanen aan de slootkant. Ik mis dan Scheveningen niet.”

Advertentie

Een Reactie op ““Als alle parasols uit staan heb je hier echt een vakantie gevoel”

  1. Pingback: “Uiteindelijk help je toch je buren” « Buren in Leidschenveen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s